Στο ΣτΕ ο δήμος Τανάγρας για τα απόβλητα

Έντονη διαμάχη υπάρχει εδώ και καιρό, μεταξύ του Δήμου Τανάγρας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για το ζήτημα του πρώτου ΧΥΤΑ επικίνδυνων αποβλήτων το οποίο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στο Δήμο Τανάγρας.

Να σημειωθεί ότι, ο Δήμος Τανάγρας ο οποίος καταγγέλλει την απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας, έχει προσφύγει στο ΣτΕ, ενώ δρομολογεί και προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για την ανάκληση και κατάργησή της.

Το εν λόγω ζήτημα συζητήθηκε την Τρίτη, στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, με αφορμή εισήγηση για διορισμό δικηγόρου για την εκπροσώπηση της Περιφέρειας στο Συμβούλιο της Επικρατείας στην εκδίκαση της προσφυγής που έχει καταθέσει, ο Δήμος Τανάγρας.
Δήμαρχος Τανάγρας: Η Χωματερή Επικίνδυνων αποβλήτων είναι μια βόμβα με χιλιάδες τόνους επικίνδυνα απόβλητα

Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας, σε επιστολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου 2023, είχε εκφράσει την πλήρη αντίθεση και άρνησή του να δεχθεί την κατασκευή του προτεινόμενου ΧΥΤΒΑ στην προτεινόμενη περιοχή και είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: “ζητώ από το Περιφερειακό Συμβούλιο να τιμήσει για άλλη μια φορά σταθερά και αταλάντευτα, την κοινή και ακλόνητη θέση μας και να επαναλάβει την αρνητική του γνωμοδότηση όπως έπραξε με την απόφαση του υπ’ αριθ. 14/2022. Να σταθεί με συνέπεια στη διεκδίκηση της λύσης του προβλήματος που πάει να γεννηθεί και να υποστηρίξει για άλλη μια φορά τον αγώνα και την προσπάθεια των συμπολιτών μου, για μια ζωή απαλλαγμένη από απειλές και κινδύνους, από αρνητικές προκλήσεις στη δημόσια υγεία και από ανασφάλεια που εντείνεται καθημερινά και από τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Κάθε άλλη στάση δεν θα είναι πάρα η απόσυρση και η αποσταθεροποίηση της κοινής μας στρατηγικής που κατακτήθηκε με μεγάλη προσπάθεια στο προηγούμενο διάστημα και αποτελεί βασικό τεκμήριο αλήθειας και απαιτήσεων για τη νομιμότητα, όπως αυτή βρίσκεται στην κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης και ειδικότερα του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο έχουμε προσφύγει για την ακύρωση αυτού του περιβαλλοντικού εγκλήματος που ετοιμάζεται να γίνει στην περιοχή μας. Η Χωματερή Επικίνδυνων αποβλήτων είναι μια βόμβα με χιλιάδες τόνους επικίνδυνα απόβλητα να μεταφέρονται δίπλα και μέσα από τις πόλεις μας και τους κατοίκους τους.”.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, ενώ για την επένδυση αυτή έχει εκφραστεί αρνητικά το περιφερειακό συμβούλιο, ο Δήμος Τανάγρας -ο οποίος όπως είδαμε παραπάνω- είναι και αυτός κατά της επένδυσης, στρέφεται ουσιαστικά κατά της Περιφέρειας, αφού ζητά από το ΣτΕ την ακύρωση της θετικής γνωμοδότησης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μιας γνωμοδότησης με την οποία διαφωνεί και το περιφερειακό συμβούλιο.

Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας: Η Περιφέρεια συμφωνεί με το Δήμο Τανάγρας

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φανής Σπανός, στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, επισήμανε ότι, “η προσφυγή του Δήμου Τανάγρας πρέπει να απορριφθεί όχι γιατί δεν έχει σωστούς ισχυρισμούς και επιχειρήματα, όσον αφορά την συγκεκριμένη επένδυση, αλλά γιατί ουσιαστικά αφενός προσβάλλεται μια μη εκτελεστή πράξη μιας εισήγησης της υπηρεσίας που δεν έχει αποφασιστικό χαρακτήρα και αφετέρου γιατί η Περιφέρεια συμφωνεί με το Δήμο Τανάγρας”. Παράλληλα πρόσθεσε: “η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ως ανώτατο συλλογικό όργανο κατισχύει έναντι όλων των άλλων αποφάσεων και των γνωμοδοτήσεων υπηρεσιών. Ναι πρέπει να γίνει η επένδυση, αλλά πρωταρχικό ζήτημα είναι η χωρητικότητα, να καλύπτει δηλαδή ανάγκες της Στερεάς, δεύτερον η περιοχή που θα γίνει να υποδειχθεί τοπικά και τρίτον να ενεργοποιηθούν και άλλες μονάδες και σε άλλες περιοχές γιατί μια μονάδα στη δική μας μόνο Περιφέρεια δεν μπορεί να απορροφήσει όλα τα απόβλητα της χώρας”.
Η ξεκάθαρη στάση της ΠΣΤΕ για το θέμα

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 19 Δεκεμβρίου 2023, αποφασίστηκαν τα εξής: “Kατά πλειοψηφία, με είκοσι (20) ψήφους υπέρ, δεκαέξι (16) κατά και μία (1) λευκή ψήφο, αποφασίζει, εκφράζει θετική γνώμη επί της αρχής για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το έργο: «Γνωμοδότηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης

Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ) 2020-2030.», λαμβάνοντας υπόψη το έντυπο Γνωμοδότησης Περιφερειακού Συμβουλίου της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Ε Στερεάς Ελλάδος και τους κάτωθι προτεινόμενους επιπρόσθετους όρους:

Περιορισμός χωρητικότητας σχεδιαζόμενης μονάδας στα όρια του Δ.  Τανάγρας, σε όρια που να καλύπτουν αποκλειστικά τις ήδη υπάρχουσες και τις  ετήσιες ανάγκες της Στερεάς Ελλάδας. 
Επίσπευση σχεδιασμού και υλοποίησης δομών σε περιοχές με αυξημένη  παραγωγή τέτοιων αποβλήτων, όπως η Αττική, η Κεντρική Μακεδονία και  άλλες περιοχές. 
Ακριβής χωροθέτηση σε χώρους που υποδεικνύουν οι ΟΤΑ Α’  βαθμού(τροποποίηση νομικού πλαισίου). 
Θέσπιση επαρκών δικλείδων για την ασφαλή υγειονομικά και περιβαλλοντικά  λειτουργία των μονάδων. 
Θέσπιση ειδικού περιβαλλοντικού τέλους υπέρ του οικείου ΟΤΑ α’ βαθμού. 

Επιπρόσθετα, συμπληρώνεται ότι με την παρούσα εισήγηση δεν αναιρείται, δεν ακυρώνεται, δεν τροποποιείται και δεν αναστέλλεται η αρ. 14/2022 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ΜΠΕ του έργου της ολοκληρωμένης εγκατάστασης Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων στο Δήμο Τανάγρας.”.

Η εκδίκαση της υπόθεσης από το ανώτατο δικαστήριο, έχει οριστεί για την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024.

aftodioikisi.gr

Σχετικά